środa, 4 marca 2015

DREWNIANA DESKA DO KROJENIA- DLACZEGO JEST LEPSZA NIŻ PLASTIKOWA ORAZ SPOSOBY CZYSZCZENIA

Według badań drewniane deski do krojenia są dużo lepsze niż plastikowe, gdyż drewno ma działanie antybakteryjne- mikrouszkodzenia spowodowane krojeniem są miejscem, do którego wpadają bakterie i nie mają możliwości namnażania się- a więc umierają. Natomiast na gładkiej powierzchni desek plastikowych bakterie mają duże pole do popisu- namnażają się dużo szybciej. Istnieją na rynku także deski szklane ale dzisiaj uwagę poświęcimy mojej ulubionej- drewnianej.

Jak dbać o deski drewniane? Przede wszystkim musimy pamiętać o dokładnym myciu i dezynfekcji. Pamiętajmy też o tym, że najlepiej jest posiadać 3 deski do krojenia- jedną najlepiej plastikową lub szklaną do krojenia mięsa, drugą do warzyw i owoców, natomiast drewniana deska najlepiej nadaje się do krojenia pieczywa ale zwykle kroimy na niej dużo więcej produktów. 

drewniana deska do krojenia

         Czyszczenie i dezynfekcja:
  • Pod żadnym pozorem nie próbujcie myć deski drewnianej w zmywarce, gdyż środki używane do mycia naczyń dostaną się do drewna. Przy ręcznym myciu również nie używamy środków chemicznych.
  • Po dokładnym umyciu deski w gorącej wodzie możemy wykorzystać kilka sposobów na jej dezynfekcję:
    - wilgotną deskę posypujemy grubą warstwą soli i pozostawiamy najlepiej na noc. Rano wystarczy umyć deskę pod bierzącą wodą. Sól doskonale dezynfekuję i wysusza.
    - za pomocą połówki cytryny nacieramy dokładnie deskę a na koniec skrapiamy ją wyciskając sok z cytryny. W taki sposób pozostawiamy na 2-3 godziny a następnie spłukujemy wodą. Cytryna likwiduje przykre zapachy, dezynfekuję i lekko wybiela.
    - soda oczyszczona rozsypana na deskę i pozostawiona na godzinę idealnie ją zdezynfekuję. Następnie należy spłukać i zostawić do wyschnięcia.
    - do dezynfekcji posłuży nam również ocet- wylewamy na deskę 3 łyżki octu i dokładnie go rozcieramy. Pozostawiamy na godzinę i następnie spłukujemy. Dzięki octowi będzie ona dokładnie zdezynfekowana.
    - deskę można też natrzeć olejem jadalnym- dzięki czemu będzie ona bardziej wytrzymała.

1 komentarz: