Jak dbać o deski drewniane? Przede wszystkim musimy pamiętać o dokładnym myciu i dezynfekcji. Pamiętajmy też o tym, że najlepiej jest posiadać 3 deski do krojenia- jedną najlepiej plastikową lub szklaną do krojenia mięsa, drugą do warzyw i owoców, natomiast drewniana deska najlepiej nadaje się do krojenia pieczywa ale zwykle kroimy na niej dużo więcej produktów.
Czyszczenie i dezynfekcja:
- Pod żadnym pozorem nie próbujcie myć deski drewnianej w zmywarce, gdyż środki używane do mycia naczyń dostaną się do drewna. Przy ręcznym myciu również nie używamy środków chemicznych.
- Po dokładnym umyciu deski w gorącej wodzie możemy wykorzystać kilka sposobów na jej dezynfekcję:
- wilgotną deskę posypujemy grubą warstwą soli i pozostawiamy najlepiej na noc. Rano wystarczy umyć deskę pod bierzącą wodą. Sól doskonale dezynfekuję i wysusza.
- za pomocą połówki cytryny nacieramy dokładnie deskę a na koniec skrapiamy ją wyciskając sok z cytryny. W taki sposób pozostawiamy na 2-3 godziny a następnie spłukujemy wodą. Cytryna likwiduje przykre zapachy, dezynfekuję i lekko wybiela.
- soda oczyszczona rozsypana na deskę i pozostawiona na godzinę idealnie ją zdezynfekuję. Następnie należy spłukać i zostawić do wyschnięcia.
- do dezynfekcji posłuży nam również ocet- wylewamy na deskę 3 łyżki octu i dokładnie go rozcieramy. Pozostawiamy na godzinę i następnie spłukujemy. Dzięki octowi będzie ona dokładnie zdezynfekowana.
- deskę można też natrzeć olejem jadalnym- dzięki czemu będzie ona bardziej wytrzymała.
Z cytryna to wiedzialam ale dzieki za resztę podpowiedzi:-)
OdpowiedzUsuń