środa, 4 marca 2015

MIKROFALÓWKA- CZYM MYĆ A CZEGO NIE UŻYWAĆ DO CZYSZCZENIA. CZEGO NIE WKŁADAĆ DO MIKROFALÓWKI

  Sposoby na czystą mikrofalówkę. W brudnej mikrofalówce rozwijają się rożnego rodzaju bakterie i grzyby, które przy podgrzewaniu jedzenia dostaną się na nasz talerz. Może to wywoływać poważne alergie czy zatrucia pokarmowe. Dlatego pamiętajmy aby regularnie czyścić nasze mikrofalówki.
Mam na to kilka sprawdzonych sposobów:
czyszczenie mikrofalówki
  • Za pomocą octu- do szklanki lub kubeczka wlewamy wodę a następnie dolewamy 1/4 szklanki octu. Roztwór wsadzamy do mikrofalówki i ustawiamy na wysoką moc na około 4-5 minut. Następnie zawartość szklanki przelewamy do większej miski, dolewamy wodę i myjemy mikrofalówkę. Ocet sprawia, że tłuszcz i zaschnięty brud łatwiej zejdą z powierzchni oraz dezynfekuje.
  •  Za pomocą cytryny- do szklanki z wodą wlewamy sok z połówki cytryny lub 3 plasterki. Wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. Cytryna rozpuści brud i tłuszcz, zdezynfekuje a ponadto pozostawi ładny, świeży zapach. Tą metodę można stosować po umyciu mikrofalówki lub przed.
  •  Za pomocą sody oczyszczonej- do szklaneczki z wodą dodaj 3 łyżki sody. Całość podgrzej w mikrofalówce na dużej mocy przez 5 minut. Zaschnięty brud powinien po takiej czynności łatwo zejść.

    Czego nie używać do czyszczenia wnętrza mikrofalówki?
  • Detergentów- niedokładnie domyte mogą osadzić się we wnętrzu urządzenia i podczas podgrzewania potrawy wylądują w naszych talerzach.
  • Ostrych lub drucianych myjek- mogą uszkodzić lub porysować wnętrze mikrofalówki, przez co bakterie będą miały doskonałe miejsce do rozmnażania się a poza tym może pojawić się rdza.

    Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
  • Jedzenia zamkniętego w plastikowe pojemniki- może dojść do wybuchu
  • Metalowych przedmiotów- misek, sztućców, garnków, puszek- może dojść do pożaru w wyniku skrzenia
  • Zdobionych (posrebrzanych lub pozłacanych) filiżanek, szklanek, talerzy. Tak jak w przypadku metalowych przedmiotów- może zaiskrzyć
  • Pokarmu kobiecego- w mleku matki znajduje się kilkaset dobrych bakterii, których potrzebuję dziecko. Przy podgrzaniu w kuchence mikrofalowej fale elektromagnetyczne zabiją te bakterie, więc mleko pozbawione będzie najważniejszych składników.
  • Surowych jajek- narastające ciśnienie może je rozsadzić.
  • Folii aluminiowej- szybko się nagrzewa a także gromadzi ładunki elektryczne mogące spowodować pożar.

2 komentarze:

  1. Ja zawsze podgrzewałam jedzenie w pojemniku plastikowym juz teraz wiem co mam robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń